"Червените" са категорични, че искат обща лява кандидатура

Коалицията „БСП Лява България” застава зад кандидатурите за президент на Корнелия Нинова и ген. Румен Радев. В централата на БСП левицата се срещна с 12 партии – коалиционни партньори от „БСП Лява България”, за да обсъдят номинациите за президентските избори. "Червените" са категорични, че искат обща лява кандидатура. 

По темата

По-рано днес Корнелия Нинова заяви, че БСП отива на преговори с АБВ и "Движение 21" с шест кандидатури за президентска двойка и че самата тя няма да се кандидатира. Номинацията на генерал Румен Радев засили спекулациите, че оставката му е свързана с бъдеща битка за „Дондуков 2”, тоест че именно той е сигурният кандидат на левицата.

В БСП отричат той да е сигурният кандидат, въпреки че други спекулации го свързват в близки отношения с Георги Първанов, което би обединило левицата, каквато всъщност е целта. Генерал Радев първо ще трябва да влезе в битка с още петима - Мая Манолова от неполитическите номинации, а от политическите - Михаил Миков, Илиана Йотова, Янаки Стоилов и Румен Гечев.

„Потвърждавам отново позицията си – няма да се кандидатирам за президент на републиката”, заяви Корнелия Нинова.

Сред шестимата издигнати за президентския вот остана генерал Радев. Вчера подалият оставка генерал Радев, но независимо от партията.

„Четейки мотивите за оставката на генерал Радев. То е против водената политика. Нямаме общо ние с това”, допълни Корнелия Нинова.

И според военния министър общо няма. Радев изтъкнал в мотивите разрешението България да охранява небето си с други страни, прието отдавна от парламента.

Оставката на командира на военната ни авиация генерал Румен Радев се оказа неудобна тема за премиера. Той първо се ядоса, а после размисли и съжали, че вече веднъж е разубедил генерал Радев да напусне командирския пост.

Съмненията дали държавата планира да възложи охраната на небето ни изцяло на друга държава премиерът пренебрегна. Военният министър обаче обясни сериозно. Помощта във въздушната отбрана се насърчава от НАТО.

През ноември България ще получи от Полша последните два двигателя на МИГ-29, поръчани за ремонт. Това е същият ремонт, за който още миналата година генерал Румен Радев предупреди, че не е панацея за авиацията ни.