Телефонният разговор е бил иницииран от българска страна, уточняват от Кремъл

Съвместни проекти в областта на енергетиката между Русия и България. За това са разговаряли днес българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин. 

Телефонният разговор е бил иницииран от българската страна, уточняват от пресслужбата на Кремъл, но не се съобщават подробности за конкретни енергийни проекти.

По темата

На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност.

Според българската правителствена пресслужба Борисов и Путин са обсъдили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. 

„Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз”, се казва в съобщението.

Борисов е подчертал пред Путин, че и към днешна дата на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Българският премиер и руският президент са обсъдили и възможностите за увеличаване на туристите, тъй като туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.