Могат ли наистина да отпаднат визите за турските граждани?

През март тази година Турция и ЕС сключиха споразумение, от една страна за отпадане на визовия режим, от друга – за овладяване на потока от нелегални мигранти към Европа. За да се затвори сделката, обаче, южната ни съседка трябваше да вземе мерки срещу корупцията, да сключи оперативно споразумение с Европол с цел опазване на личните данни по стандартите на ЕС, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма. Към момента нито едно от тези условия не е спазено, а българският премиер Борисов се оказа буфер между Турция и Европа.

По темата

„Това, което четем от редовете е, че по-скоро България се опитва да бъде посредник на нещо, което вече Турция е казала. Тоест, Турция казва на Брюксел нещо, което прилича на вид изнудване: „Или пускаме бежанците, или падат визите”. Ние ще озвучим отново това изнудване, но вече като страна-членка на ЕС”, коментирав студиото на „Събуди се” журналистът Елена Йончева.

„България е в изключително сложна ситуация, защото мигрантския натиск за Европа, който традиционно идва през Средиземноморието, постепенно през последните две години се насочи към Балканите и в момента най-голямата опасност е от увеличаването му на българо-турската граница и гръцко-турската граница. Затова действията на министър-председателят бяха много правилни. Европа трябва да говори с Турция, да намери начин да излезе от тази ситуация, в която се намираме, коментира бившият външен министър Николай Младенов.

А могат ли да отпаднат визите за турските граждани?

„За да отпаднат визите, има 72 условия, на които трябва да се отговори. От тях остават пет, като едно от тях Турция много трудно може да изпълни. Става въпрос за борбата с терористите. Борбата с тероризма трябва да отговаря на европейските стандарти. Докато законодателно Турция счита за терорист всеки, който не споделя официалната линия на правителството и на управляващата партия”, поясни Елена Йончева.

Целия разговор гледайте във видеото.