При последното проучване 48 на сто от жителите на региона бяха "За" отделяне от Испания

Регионалният парламент на Каталуния гласува през септември 2017 г. да се произведе референдум за независимост на автономната област от Испания, информира "Ройтерс", цитирана от БТА. 

Агенцията отбелязва, че решението създава нов проблем за испанския премиер Мариано Рахой.  Управляващата консервативна Народна партия неведнъж е отказвала да обмисли възможността за произвеждане на референдум за независимост на Каталуния, където живеят около една шеста от испанските граждани. Противопоставянето между Рахой и каталунските сепаратисти се изостри в момент, когато националната политика е в криза, след като парламентарните избори, произведени два пъти за последните 10 месеца, не позволиха на никоя партия да създаде коалиция, осигуряваща й необходимото за сформиране на правителство мнозинство.

По темата

През август централната власт поиска от Конституционния съд да анулира резолюция на каталунския парламент от юли, с която се приемаше пътна карта за обявяване на независимост. Днес съдът заяви, че е възможно да се предявят обвинения срещу председателя на регионалния парламент на Каталуния, защото е разрешил гласуването.

Миналата сряда председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че е готов да преговаря за условията на правно обвързващ референдум за независимост на испанската автономна област, но подчерта, че ще организира допитването със или без съгласието на централна власт. На следващия ден регионалният парламент му гласува вот на доверие, демонстрирайки единство.

Пучдемон се надява по този начин да привлече по-голяма подкрепа за своята сепаратистка програма, чиято цел е приемането на необходимите закони и създаването на държавни структури до септември догодина, отбелязва Ройтерс. Проучване на общественото мнение в Каталуния през юли показа, че 48 на сто от жителите на региона са за отделяне от Испания - по-малко в сравнение с пика на подкрепата за независимостта, достигнат преди няколко години.