И колко е поскъпнала трапезата ни през последните години?

В рубриката Георги Георгиев на твоя страна ще говорим за цените на храните.

Последните данни на Евростат показват, че от 38 държави в Европа най-скъпа е храната в Швейцария и Дания, а най-евтина – в Македония и Полша.

По темата

Къде сме ние?

Оказва се, че в пет държави се пазарува по-евтино от нас, а в 32 за храна плащат по-скъпо.

Как са се променили цените на едро у нас от 2012 година досега?

Олиото, например, в момента на борсите се търгува за 2.05 литъра. Това е цена по-ниска от 2012 година, но доста по-висока от 2015 година.

Брашното в момента е с най-ниски стойности за последните години. Така че според експертите няма обективна причина хлябът у нас да е скъп.

Свинското на едро в момента е най-евтино за последните години.

Сиренето от 2012 година до днес е поскъпнало с около 1 лев за килограм, но през последните години държи почти еднаква цена.

В момента маслото и фасулът бележат най-високите си цени за последните шест години.

Бърз преглед на цените на едро и при плодовете и зеленчуците:

Краставиците поскъпват от 2012 година и в момента се продават за 3.28 за килограм по борсите.

При цитрусите най-сериозен е скокът при лимоните. Бананите и портокалите запазват сравнително еднакви цени през последните години.

Това са сметките на едро.

До рафта в магазина обаче всяка стока извървява своя път и своите надценки. Те са свързани с разходи за транспорт, логистика, както и зависят от местното производство и дефицита на определени стоки в определени моменти.

На пазар в София и в Париж – вижте какви са цените у нас и във Франция.