Алексения Димитрова участва в международно разследване за офшорните сметки на обществени личности

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и журналистът Алексения Димитрова от вестник „24 часа”, спечели наградата „Пулицър” за разследването „Панама пейпърс” за офшорните сметки на обществени личности, политици, бизнесмени, съобщава вестникът.

По темата

„Ню Йорк таймс” спечели вчера 3 награди „Пулицър” – за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема.

Призът за международна журналистика беше присъден на „Ню йорк таймс” за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руското влияние в чужбина.

Съдиите изтъкнаха, че вестникът е разкрил „техники, включващи убийства, онлайн тормоз и подхвърляне на уличаващи доказателства срещу опоненти”.

Дейвид Фарънтхолт от вестник „Вашингтон пост” беше удостоен с наградата за национален репортаж за журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Тръмп. Според съдиите той е „създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение цедростта на Тръмп към благотворителните организации”.

Фарънтхолт е журналисттъ, който стои зад може би най сензационната новина по време на предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишната републиканка и колумнистка н „Уолстрийт джърнъл”, спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани по време на миналогодишната му кампания за Белия дом.   

Консорциумът на разследващите журналисти от над 300 репортери от 6 континента получи наградата за дълбочинен репортаж за работата си по т.нар. „панамски документи”, които разкриха как политици, атлети и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци.

В 19-членната комисия на „Пулицър” участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.