Решението идва на фона на все по-обтегнатите отношения между двете страни

Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган да направи обръщение към етнически турци в Германия следващата седмица по време на посещението си за срещата на Г-20 в Хамбург.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Берлин е получил молбата на Ердоган, но тя е била отхвърлена още преди седмици.

Турция отказва да освободи арестуван германски журналист

„Преди седмици обясних на моите турски колеги, че не мислим това за добра идея“, каза дипломатът по време на посещение в Русия, обяснявайки решението с намаления полицейски ресурс заради срещата на високо равнище, на която ще присъстват руският и американският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп.

ТУРСКИТЕ МИТИНГИ: Забраниха прояви в Холандия, Австрия и Швейцария

„Също така доста честно заявих, че подобна поява не би била уместна, като се има предвид настоящата конфликтна ситуация с Турция“, каза той и допълни, че въпреки това турският лидер ще бъде „приет с почести“ на срещата, пише БГНЕС.

Безредици в Ротердам след изгонването на турски министър (ВИДЕО+СНИМКИ)

Зигмар Габриел също така посочи, че би могъл да разбере лидера на своята Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, който заяви, че „чуждестранни политици, които нарушават нашите ценности не трябва да бъдат допускани да произнасят пламенни речи в Германия“. В интервю за вестник „Билд“ Шулц посочи също, че не би искал „Ердоган, който вкарва в затвора членове на опозицията и журналисти в Турция, да провежда мащабни мероприятия в Германия“.

Ердоган: Холандия ще плати цената за гоненето на министри

За последно турският президент говори пред представители на 3-милионната турска общност в Германия през май 2015 г., в град Карлсруе.

Ердоган: С нас се отнасят като с евреите при нацизма

Решението на Берлин идва на фона на все по-обтегнатите отношения между Турция и Германия, които достигнаха до нов спад след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган от лятото на миналата година и чистката, която властта в Анкара предприе срещу опозицията след това.

Турски вестник изобрази Меркел като Хитлер (СНИМКИ)

По-рано този месец заради конфликта между двете държави Берлин реши да изтегли своя контингент, участващ в мисии на антитерористичната коалиция, от турската база „Инджирлик“ и да го настани в Йордания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.