Бомбите са оставени там през Втората световна война

Правителството на САЩ обяви, че ще унищожи 8 химически бомби, оставени в Панама от американците през Втората световна война.

По данни на външното министерство на страната процесът по унищожаването им ще отнеме от шест до осем седмици и ще започне през септември тази година. Проектът е подкрепен и съблюдаван от Организацията за забрана на химическите оръжия, която всъщност открива бомбите през 2002 година. В продължение на години обаче САЩ и Панама не можеха да стигнат до обща позиция какво да правят с бойните вещества.

От изявлението на Министерството на външните работи в САЩ става ясно, че бомбите са локализирани на остров, наречен Сан Хосе на южното крайбрежие на Панама. Там се твърди, че страната е извършвала тестове с иприт, фосген и други химически бойни вещества с намерението да ги използва по време на Втората световна война и войната във Виетнам. В този период Сан Хосе е база за военни изследвания не само на САЩ, но и на Великобритания и Канада.

Според оценките на някои панамски организации, на повече от 10 хектара земя в Панама са разхвърляни неексплодирали конвенционални бомби, уточнява БГНЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.