Москва поиска Вашингтон значително да намали броя на дипломатите си

Отново ескалация на напрежението между Русия и Съединените щати. Москва поиска Вашингтон значително да намали броя на дипломатите си. Решението на Москва е отговор на новите американски санкции.

Русия е поискала Вашингтон да намали дипломатическия си персонал до 455 души - точно толкова, колко са дипломатите на Москва в Съединените щати. Руската страна решила да конфискува и ваканционни имоти и склад, използвани от американското посолство. А президентът Путин заклейми "арогантноста" на Съединените щати.

АНАЛИЗ: „Борбата срещу злото” се връща на мода във Вашингтон

„Виждаме разрастване на антируската истерия. А именно използването на русофобски инструменти във вътрешните политически борби. Санкциите са незаконни от гледна точка на международното право”, коментира руският президент Владимир Путин.

ЕС заплаши Варшава със санкции заради съдебната реформа

Действията са в отговор на новите санкции, които днес Съединените щати наложиха заради анексирането на Крим и евентуалната руска намеса в изборите.

САЩ затягат санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

„Приятели мои, Съединените американки щати трябва да изпратят силно послание на Владимир Путин и всеки друг агресор, че няма да толерираме атаки срещу демокрацията ни. Точно това е целта на този закон. Трябва да застанем в тази битка не като републиканци или демократи, а като американци”, заяви Джон Маккейн, сенатор от Републиканската партия.

Мерките бяха гласувани в двете камари на Конкреса, въпреки че президентът Тръмп и Белият дом се противопоставиха. Освен това законът ще направи по-трудно евентуално решение на Тръмп да премахне или да облекчи въведени вече санкции срещу Москва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.