Средствата ще бъдат отпуснати в знак на солидарност към пострадалите от урагана "Харви"

Венецуелските власти предложиха хуманитарна помощ на стойност 5 млн. долара на САЩ за пострадалите от урагана „Харви“, определяйки действията си като жест на солидарност въпреки наложените от Вашингтон санкции.

Две експлозии разтърсиха химически завод край Хюстън

Външният министър Хорге Ареаза заяви, че средствата ще бъдат отпуснати от компанията Citgo, американският клон на венецуелската държавно нефтено предприятие PDVSA, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Леонардо Ди Каприо дари 1 млн. долара за пострадалите от урагана „Харви”

Предложението на Каракас идва на фона на продължаваща тежка икономическа криза в страната, която доведе до остър недостиг на хранителни продукти, медикаменти и други средства от първа необходимост.

БЕДСТВИЕТО В ХЮСТЪН: Българи на пътя на урагана „Харви”

По-рано този месец САЩ въведоха икономически санкции срещу PDVSA като част от мерките срещу президента Николас Мадуро, който според Вашингтон е отговорен за политическата криза, в която се намира южноамериканската държава.

ЗАРАДИ УРАГАНА: Вълна от фалшиви новини заля социалните мрежи (ВИДЕО)

Министър Ареаза посочи, че това не е първият път, в който неговата страна помага на САЩ. След урагана „Катрина“ през 2005 г. Венецуела е предоставила гориво за отопление на пострадалите от бедствието.

ПОТОПЪТ В САЩ: Най-малко 15 жертви, щети за милиарди, дъждът продължава

„На базата на този прецедент ще бъде осъществена директна помощ от Citgo, съдействие на до 5 млн. долара за помощ на засегнатите семейства в Хюстън и Корпус Кристи в Тексас. Това е израз на солидарност от страна на Венецуела, който е отвъд всички политически различия, които имаме", заяви министър Ареаза. И допълни, че Citgo ще използва приходите си, за да помогне за възстановяването на домове, пострадали от урагана. 

Ураганът "Харви" вилнее, взима още жертви (ВИДЕО)

Щетите от бурята „Харви” може да достигнат 30 милиарда долара

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.