Нападателят е 26-годишен мъж с неясни мотиви

26 души са загинали при стрелбата в църква в Тексас. Разследването показа, че половината от жертвите са деца, дошли на неделната служба. Ранените са десетки. Осем от загиналите са били от едно семейство. Стрелецът също е убит.

Кървавото нападение се разигра в църква в малкото градче Съдърланд Спрингс. Нападателят е 26-годишният Девин Кели – бивш служител във Военновъздушните сили. Освободен е от армията през 2014 г. Осъждан за насилие над собствената си жена и детето им. Въпреки това успява да купи законно оръжието, с което извършва най-смъртоносната стрелба в историята на щата Тексас.  

Макар и все още да не се знае причината защо е решил да открие огън в църквата, в миналото му се крият важни улики, които могат да обяснят и неговите мотиви. Важен факт може да се окаже присъдата му за насилие срещу собствената му съпруга и дете през 2012 г. и фактът, че в тази църква са ходели нейните родители. Те обаче не били там, когато открил огън в неделя сутрин. Според източници от разследването той многократно изпращал заплашителни съобщения на тъщата си.

В неделя по време на службата Девин Кели започнал да стреля още отвън, след което влезнал в църквата и продължил да стреля вътре с полуавтоматично оръжие.

Неизвестен откри огън в църква в Тексас, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жертвите са на възраст между 5 и 72 години. Сред тях е и 14-годишната дъщеря на пастора, който по това време била извън града. Общо 683 души живеят в градчето.

На излизане от църквата въоръжен съсед пресрещнал Кели и започнал преследване с коли. Драмата завършила с катастрофа на 12 километра от местопрестъплението.

Стрелецът е намерен мъртъв, но не е ясно дали се е самоубил, или е бил прострелян от съседа си. Властите намерили и други оръжия в неговата кола. Оръжието, с което е извършено престъплението, в Америка струва между 500 до 900 долара.

В посолството на България във Вашингтон няма постъпила информация за загинали или пострадали български граждани по време на стрелбата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на 12-дневна обиколка в Азия, написа в Twitter: "Нека Господ да е с хората от Съдърленд Спрингс, Тексас. ФБР са на мястото. Аз следя ситуацията от Япония".

„Като щат сме изправени пред най-голямата масова стрелба в историята ни. Има толкова много семейства, които са загубили свои близки, бащи, майки, синове и дъщери. Трагедията разбира се, е още по-голяма заради факта, че се е случила в църква – място за преклонение. Скърбим за загубата им и подкрепяме семействата им”, коментира губернатор Грег Абът. 

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.