В съдебната зала 12-годишното момиче се изправи срещу насилника си

В продължение на година и половина 12-годишно момиче чака адекватно правосъдие за насилие над него, извършено в дома му.

Първоначално то се оплаква на Националната телефонна линия за деца 116 111, че е изнасилвано многократно от втория си баща. След разговор с оператори, звъни и в полицията. Прегледано е от осем души. 

В съдебната зала се налага детето да се изправи срещу насилника си.

„След освидетелстването, детето три пъти е викано в полицията да дава показания, а разпитът става в присъствието на психолог. Една година мина, докато се повдигне обвинение. А детето вече ми казва: „Не искам да разказвам повече, искам да забравя”, обясни адвокат Мариана Евтимова по време на дискусия за насилието над деца.

Баща се оплаква, че бившата му съпруга малтретира децата им

„През очите на едно дете ще видим как действат институциите”, коментира бившият директор на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

Случаят коментира и зам.-омбудсманът Диана Ковачева: „Няма една конкретна институция, която да е отговорна за насилието на децата, затова всичко трябва да действа в синхрон. Важно е практиките да са приложими, иначе е само лист хартия. А това прави ролята на институциите много важна. Разпитът на едно дете го травмира и нашето законодателство трябва да го има предвид. Насилието е спомен, който трудно може да бъде изтрит”. 

Съдия към нападнато момиче: Трябва да сте поласкана от вниманието

Така наречените "сини стаи", които са предназначени за разпит на малолетни и непълнолетни деца, вече съществуват в Добрич, Разград, Смолян и Хасково. Предстои отварянето на още четири такива стаи - в Търговище и в Перник, съобщават от Министерството на правосъдието. 

„Това е един казус, с който искаме да кажем, че ние, обществото, не сме готови да чуем децата и да им помогнем”, на мнение е Юлия Андонова, координатор на младежки програми и инициативи във Фондация ПУЛС.

„Мина година и повече, откакто това дете набра смелост да разкаже своя проблем. То чака година правосъдие и няма как да вярва в него, защото продължава да бъде разпитвано и да влиза в съдебната зала”, каза Екатерина Велева от Фондация ПУЛС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.