Заседанието, на което беше взето решението, се проведе на фона на протести

Вторият кабинков лифт на Банско ще бъде изграден, ако има инвестиционен интерес. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. 

Какво точно реши кабинетът? 

 Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“ и задължи министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

"С приетите решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин", коментира премиерът Бойко Борисов. 

„В плна за управление на парк "Пирин" няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. Всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия", подчерта Борисов. 

Първи реакции на решението на правителството

Веднага след решението на Министерски съвет, настроението сред местната власт се покачи. "Благодаря на целия кабинет за това решение. Ще бъдат спазени всички екологични норми и няма да бъде отсечено нито едно дърво в повече, от това, което е необходимо", коментира кметът на Банско Георги Икономов. 

"С изграждането на кабинкова втора линия ще се даде възможност за по-екологичен достъп до планината целогодишно", подчерта министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу, която е на посещение в страната, също изрази задоволството си от днешното решение на правителството. "За мен като еврокомисар е изключително важно развитието на регионите, радвам се за Банско", заяви тя. 

Протести и контрапротести

Докато министрите заседаваха дали да дадат зелена светлина на проекта, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката. В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения. 

Тази вечер в София отново имаше протест против изграждането на допълнителни ски съоръжения в парк "Пирин". 

Репортери: Велина Сашева, Екатерина Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.