Какво ще стане с правителствената криза в страната?

Управляващите в Румъния социалдемократи предложиха депутатът на Европейския парламент Виорика Дънчила да стане министър-председател, след като борбите за власт в партията принудиха да се оттегли втория за седем месеца премиер, информира БГНЕС. 

"Г-жа Дънчила е евродепутат от 2009 г., тя е уважавана в Брюксел, не търси конфликт, комуникативна е и има добри отношения с Европейската комисия", заяви лидерът на партията Ливиу Драгня след среща в Букурещ.

Правителствена криза в Румъния след оставката на премиера

Драгня заяви, че изборът е "ясен сигнал за Брюксел, защото искаме да подобрим отношенията между правителството и Комисията", след като в последно време налице е напрежение заради законодателството, разглеждано от ЕС като потенциално отслабване на борбата срещу корупцията.

Ако приемем, че 54-годишната Дънчила бъде одобрена от президента Клаус Йоханис в сряда, тя ще стане и първата жена, която ще ръководи правителството на страната.

Румънският премиер подаде оставка

50-годишният Михай Тудосе обяви оставката си като министър-председател в понеделник, след като висши членове на социалдемократическата партия гласуваха да оттеглят подкрепата си. Тудосе беше вторият премиер, назначен от ПСД, след като предшественикът му Сорин Гриндеану бе торпилиран от партията след предложение за вот на доверие през миналия юни.

В неотдавнашно телевизионно интервю, Тудосе атакува Драгня за вземането на ключови решения, без да се консултира с други старши членове на партията.

Нещата тръгнаха на зле миналата седмица, когато Тудосе настояваше за оставката на вътрешния министър Кармен Дан, съюзник на Драгня, след скандал с педофилия, включващ румънската полиция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.