Разговорите ще се проведат в Ню Йорк с посредничеството на представител на ООН

Скопие и Атина започват нов кръг от преговори по спора за името Македония. Разговорите ще се проведат в Ню Йорк с посредничеството на представителя на ООН Матю Нимиц.

Предложение: Македония да се казва "Нова Македония"

Разговорите се оказаха в задънена улица след 1995 г., а двустранните отношения стигнаха до най-ниската си точка по време на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ. Евентуален успешен изход от този проблем, който съществува вече четвърт век, би отворил пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

Солунският митрополит: Македония е гръцка

За първи път през последните повече от 20 години се очертава толкова ясна възможност за разрешаване на спора между Атина и Скопие за името Македония. Македонските власти не крият оптимизма си, макар и предпазлив.

Журналист: Македонците не искат смяна на името на страната им

Македонски, както и гръцки представители вече обявиха, че след подновяването на преговорите в Брюксел се очаква решение и то през първата половина на тази година.

Македония променя името си, за да влезе в НАТО?

Посредникът на ООН в спора между Атина и Скопие Матю Нимиц заяви, че на масата за преговори в Ню Йорк ще има конкретна идея за името – нещо, за което вече загатна гръцката страна. Атина има предложение, което включва името Македония, но ще отличава географски страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.