Столтенберг заяви, че страната трябва да изгради добри отношения със съседите си, за да влезе в НАТО

Македония трябва да уреди десетилетния спор за името си, да извърши съдебна реформа и да изгради добри отношения със съседните страни, за да се присъедини към НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Как ще се променят отношенията между България и Македония? (ВИДЕО)

Усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и ЕС се блокират от Гърция, която твърди, че името "Македония" съдържа в себе си териториална претенция към едноименния регион в Северна Гърция.

Парламентът ратифицира Договора за приятелство с Македония (ВИДЕО)

Докато спорът бъде уреден, Атина се съгласи на международно равнище Македония да бъде наричана единствено "Бивша югославска република Македония (БЮРМ)" - името, под което тя бе приета в ООН през 1993 г., макар че миналата седмица двете страни се споразумяха да преговарят по въпроса.

Ще има ли компромис за името на Македония?

"Вратата на НАТО остава отворена", каза Столтенберг пред журналисти в Скопие след срещата си с македонския премиер Зоран Заев.

Експосланик: За гръцкото общество е неприемливо самото име "Македония"

Столтенберг заяви, че е изключително важно да бъде уреден спорът за името, за да се присъедини Македония към НАТО, но призова Скопие да подобри върховенството на закона, да изгради добри отношения със съседните страни и да работи за мултиетническо общество.
"Не е лесно, но може да бъде направено", каза той.

Атина и Скопие започват преговори за името на Македония

През 2001 г. НАТО и западната дипломация успяха да предотвратят гражданска война в Македония по време на въоръжен бунт на етническите албанци и й обещаха по-бърза интеграция в ЕС и алианса, отбелязва Ройтерс.

Борисов пред ЕП: България има 4 приоритета за председателството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Правителството на Заев, което встъпи в длъжност през май миналата година, обеща да работи за уреждане на спора за името и за ускорено кандидатстване за членство в ЕС и НАТО.
ЕС и НАТО гледат на Западните Балкани като на важен регион по отношение на редица въпроси, вариращи от овладяване на имиграцията до противодействие на заплахите за сигурността.