75% от гърците не са съгласни в името на северната им съседка, да фигурира думата "Македония"

Масов протест в Солун заради спора за името на Македония. По данни на полицията около 50 000 души са се събрали на демонстрацията, която е под надслов "Македония значи Гърция".

Около 1200 са организираните автобуси, които пристигнат в Солун. 

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Отделно има и влакове от Атина. От остров Крит се очаква да пристигнат протестиращи, които ще доведат на демонстрацията коне. Няколко са организациите, които организират протеста. Те твърдят, че не са политически обвързани.

 

Македонски монаси призовават за братски отношения с България

Един от организаторите на протеста Михайлис Апацикис заяви пред NOVA, че Македония „повече от 1000 години е гръцка”, но това не означава, че „териториално в нея не са влизали други държави”. Той подчерта, че „цялата планета знае”, че „македонците не са македонци”.

По последни данни 75 % от гърците не са съгласни северната съседка на Гърция, да има „Македония” в името си.

Генералният секретар на НАТО: Македония трябва да уреди спора за името

Преговорите за името на Македония дълго време бяха в задънена улица. Новото правителство на Зоран Заев обаче даде нов шанс да се постигне съгласие. На разговори, които се проведоха преди дни с посредничеството на ООН, са били обсъждани различни варианти. Неофициално се твърди, че трите основни компромисни решения са Северна Македония, Горна Македония и Вардарска Македония. 

Как ще се променят отношенията между България и Македония? (ВИДЕО)

Докато не бъде намерен компромис, европейското бъдеще на Македония, като част от Западните Балкани, ще остане далечно. По какъв начин спорът за името засяга България - потърсихме отговор от заместник - външния ни министър Емилия Кралева, която е била посланик в Гърция, а като част от екипа на външно министерство е участвала във формирането на позициите на България в Съвета по външните работи.

"За нас, разбира се, по обясними причини не е безразлично какво ще произлезе от преговорите. От наша страна единствено е изключително важно каквото и име да се договорят двете страни, от него да не произлязат нови бъдещи проблеми за сигурността в региона", коментира Емилия Кралева, заместник-министър на външните работи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.