До май всяка компания трябва да назначи служител, който да отговаря за тяхната защита

Край на злоупотребата с лични данни - въвеждат се изцяло нови правила за работата с тях. Амбициозната задача е част от българското европредседателство.

Новият регламент влиза в сила на 25 май. Остават около 100 дни, но много работа трябва да бъде свършена, защото всички компании, трябва да осигурят служител, който да отговаря за сигурността на личните данни.

Статистиката показва, че у нас около 30 на сто от фирмите изобщо нямат подобна позиция, 50 на сто са прехвърлили отговорността на друг, а 40% от компаниите очакват новият регламент да доведе след себе си сериозни трудности.

Мъж публикувал в интернет ЕГН-тата на полицаите, които го разследвали

Темата за личните данни развълнува едни и притесни други.

„Където и да отидеш навсякъде ти искат ЕГН. Дори и в поликлиниката, за направление- пак ЕГН”, коментира Радина Недялкова, опаковчик.

ЕГН-то по смилъла на закона, трябва да бъде защитено. В едно монтанско предприятие подготовката за новите правила тече от месеци.

„Не смятаме да назначаваме нов човек, на този етап. Нова заплата на човек със специализирана длъжност - не е оправдано”, обяснява Красимира Петрова, управител на фабрика за метални изделия.

ГДБОП предупреждава за имейли, които крадат лични данни и банкови ресурси

Оказва се, че подготовката ще излезе солена за много от фирмите. Тук решили да увеличат задълженията на един от специалистите. Пестят от още една заплата, но влагат в обучение. 

„Допълнителното обучение вече струва средства, но пък предвидените глоби са много повече”, изчислява Петрова.

Глобата е до 4% от годишния оборот на фирма. На практика новият регламент ще засегне около 80 % от фирмите у нас. В това число влизат и редица болници и общински администрации.

„Защитата на личните данни е топ приоритет”, обясни Лиляна Павлова.  

„Следва да назначат лице по защита на данните”, допълни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Лицето трябва да пази важната за нас лична информация. ЕГН, банкови сметки, адрес и дори религиозна принадлежност.

„Реално ще преживеем най-съществената промяна през последните 20 години. Ние установихме, че бизнеса, администрациите, фирмите не са готови”, заяви Гергана Паси.

„Социално проучване на европейските потребители показва, че 80% от хората смятат, че данните им не са защитени. Трябва да дадем спокойствие  на потребителите и на бизнеса”, обясни Лиляна Павлова. .

Крайният срок е 25 май. Гратисен период- няма да има.

Дали се спазва законът ще следи  Комисията за защита на личните данни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.