Какво да ядем, за да подсилим имунитета си по време на пости?
Съвети за здравословно хранене от диетолога проф. Донка Байкова
Започнаха Великите пости. Някои хора го правят по религиозни причини, а други - по здравословни. Съвети за храненето през този период в „Здравей, България” даде диетологът проф. Донка Байкова.
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?
„Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а след това - на Цветница, което успокоява нас специалистите”, коментира Байкова.
Лишаването изцяло от растителни мазнини за период от 40 дни обаче не влияе добре.
Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?
Разрешено е да се консумира алкохол в неделя. Може също така да се консумират и мекотели – миди, омари, калмари, тъй като те са безкръвни животни.
НОВИ СТАНДАРТИ В ХРАНЕНЕТО: Какво ще се промени в менюто на децата?
„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, зърнени асортименти, много сезонни зеленчуци и плодове. Чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, няма да стане”, поясни още диетологът.
Как ни влияят продуктите с растителна мазнина?
Хора, които се намират в период на възстановяване след тежко боледуване, трябва да предприемат различен, по-продължителност пост. Добре е да се консултират с лекар, а не да го правят на своя глава", посъветва проф. Донка Байкова.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: