Съвети за здравословно хранене от диетолога проф. Донка Байкова

Започнаха Великите пости. Някои хора го правят по религиозни причини, а други - по здравословни. Съвети за храненето през този период в „Здравей, България” даде диетологът проф. Донка Байкова.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?

„Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а след това - на Цветница, което успокоява нас специалистите”, коментира Байкова.

Лишаването изцяло от растителни мазнини за период от 40 дни обаче не влияе добре.

Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?

Разрешено е да се консумира алкохол в неделя. Може също така да се консумират и мекотели – миди, омари, калмари, тъй като те са безкръвни животни.

НОВИ СТАНДАРТИ В ХРАНЕНЕТО: Какво ще се промени в менюто на децата?

„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, зърнени асортименти, много сезонни зеленчуци и плодове. Чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, няма да стане”, поясни още диетологът.

Как ни влияят продуктите с растителна мазнина?

Хора, които се намират в период на възстановяване след тежко боледуване, трябва да предприемат различен, по-продължителност пост. Добре е да се консултират с лекар, а не да го правят на своя глава", посъветва проф. Донка Байкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: