С кран беше свалена фигурата на Андон Лазов-Кьосето

Тази нощ от центъра на Скопие беше премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014" на правителството на бившия премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

С кран беше свален от постамента паметникът на Андон Лазов-Кьосето. Той се намираше пред квартала, където се помещават голяма част от съдилищата на страната. Веднага след това паметникът беше натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат. Работниците, които го премахваха, съобщиха, че заповедта е на Общинския инспекторат. Паметникът на Кьосето пред Върховния съд бе поставен през 2014 г.

Десетки паметници изникнаха в Скопие за една нощ

Божидар Димитров: Паметникът на Самуил в Скопие - три пъти по-скъп от нашия

Македонският министър на културата срещу кичозните паметници в Скопие

Македония сменя учебниците по история

Проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата беше осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

В сряда работници премахнаха пътни знаци и табели по главната магистрала в страната, която води към гръцката граница. Там фигурира името на Александър Македонски. Магистралата вече се казва "Приятелство". 

Тази седмица бяха премахнати и табелите, насочващи към летището. То доскоро се казваше "Александър Велики", а вече е "Международно летище Скопие".   

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.