Русия иска достъп до веществото, с което са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му

Великобритания информира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че е много вероятно Русия да е замесена в употреба на химическо оръжие, съобщава Ройтерс.

Организацията заяви, че е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който е в болница с опасност за живота след излагането му на смъртоносно химическо вещество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Великобритания подозира Русия за отравянето на Сергей Скрипал

"Неотдавна постъпилата информация, че двама души са тежко болни във Великобритания след излагане на нервнопаралитично вещество, е силно обезпокоителна", заяви генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в критично състояние на пейка в южния английски град Солсбъри, където двойният агент се установил след размяна на шпиони между Русия, Великобритания и САЩ.

Тереза Мей: Много вероятно е Русия да стои зад опита за убийство на Скрипал

Юзюмджу съобщи, че вчера е разговарял по телефона с британския външен министър Борис Джонсън, за да се осведоми за резултатите от разследването на този етап.

"Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си", заяви той.

Русия определи като "цирково шоу" изявлението на Тереза Мей

Нервнопаралитичното вещество "Новичок", което е използвано срещу Скрипал, е руска разработка, която е слабо позната извън Русия. Москва има срок до днес в полунощ да даде обяснение за отравянето на Скрипал. Великобритания предупреди, че при отсъствие на такова обяснение ще бъдат взети ответни мерки.

Русия от своя страна отхвърли искането на Великобритания да даде обяснения за отравянето на Сергей Скрипал и каза, че Лондон трябва да осигури на Москва достъп до използваното отровно вещество.

Засилва се натискът върху британския премиер след отравянето на Сергей Скрипал

"Поискахме с официална нота достъп до това вещество и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция външният министър Сергей Лавров.

„Преди да се дават ултиматуми е по-добре да се спазят собствените задължения по международното право”, каза още Лавров, визирайки Конвенцията за химическите оръжия.

Отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания – извършено в ресторант?

„Ако процедурите, предвидени в конвенцията, бъдат изпълнени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си. Русия не е виновна. Русия е готова да сътрудничи според Конвенцията за химическите оръжия, ако Великобритания си направи труда и благоволи да изпълни международните си задължения според същия документ”, каза Лавров.

В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ: Бивш руски шпионин отровен във Великобритания

Какво представлява веществото, с което е отровен бившият руски агент?

Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин. Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смятат американски експерти. Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.