Британският премиер говори пред парламента в Лондон

Лондон обвини Москва в отравянето на бивш шпионин. Живеещият във Великобритания Сергей Скрипал и дъщеря му са в кома след въздействие на нервнопаралитично вещество.

Газът е разработен в Русия, обяви британският премиер Тереза Мей пред парламента.

Засилва се натискът върху британския премиер след отравянето на Сергей Скрипал

Тереза Мей заяви, че заключението сочи, че е много вероятно Русия да е отговорна за опита за отравяне.

„И преди това Русия е произвеждала това вещество и все още може да го направи. Поръчаните от държавата убийства са практика на Русия и нашата преценка е, че Русия смята някои избягали от режима са легитимни цели за убийство. Стигнахме до извода, че е много вероятно Русия да е отговорна за действията срещу Сергей и Юлия Скрипал”, заяви Тереза Мей.

Лондон вече повика посланика на Русия за обяснения. А външният министър е поискал Москва да разкрие програмата за производството на нервнопаралитичното вещество пред Организацията за забрана на химическите оръжия.

В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ: Бивш руски шпионин отровен във Великобритания

А до тогава, мнението на Лондон е:

„Това е или режисирано действие от руската държава срещу страна ни, или руското правителство е изгубило контрол върху потенциално катастрофално унищожително нервнопаралитично вещество и е позволило то да се озове в ръцете на други”, заяви Тереза Мей.

Според британската преса, може да се стигне до бойкот от страна на Лондон на световното по футбол в Русия.

Русия определи като "цирково шоу" изявлението на Тереза Мей

Последва остра реакция от Москва. Говорителката на външното министерство обяви, че случващото се в британския парламент е „цирково шоу”. Президентът Путин коментира.

„Говорите за една трагедия. Нека стигнем до дъното на нещата първо, а след това ще обсъждаме това”, заяви Путин.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Москва призова Лондон да разкрие резултатите от разследванията по делата за смъртта на бившия шпионин Александър Литвиненко и на олигарха Борис Березовски, умрели загадъчно на британска земя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.