Според анализаторите най-вероятно Владимир Путин ще спечели още един 6-годишен мандат

Около 60% достигна избирателна активност в Русия час преди края на вота. Това предаде специалният пратеник на NOVA в Москва Ина Гълъбова.

Според анализаторите най-вероятно Владимир Путин ще спечели още един  шестгодишен мандат. Това означава, че ще бъде на власт до 2024 г.

110 милиона избиратели гласуват вече почти цяло денонощие. Единствената интрига във вота се оказа - избирателната активност.

През целия ден имаше пълна мобилизация на избиратели – цели футболни отбори, хокейни отбори. Гласува дори единственият руски космонавт в МКС, както и френският актьор Жерар Депардийо, който получи преди няколко години руско гражданство.

Жерар Депардийо гласува за президент на Русия в Париж

Изборите в Руската Федерация се провеждат в 11 часови зони в над 120 000 изборни секции в страната. Избирателната активност е висока още от сутринта. За руснаците гласуването е традиция. А, за да бъде празничен духът, той е придружен от музика и от раздаване на балони от представители на Централната избирателна комисия.

В една от изборните секции някои гласоподаватели дори се поздравяват с празника, какъвто за тях е изборният ден.

ИЗБОРИ С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ: 110 милиона руснаци избират президент

„Решихме да го приобщаваме, за да се научи един ден и той да гласува за страната. За да избира правилния президент”, казва майко, която доведе и детето си в деня на президентския вот.

„Реших по-рано да си тръгна от санаториум, където бях, за да изберем нашия Путин. Аз съм за него. Аз винаги гласувам. Нали живея в Съветската страна, дори и сега тя да се казва Русия. Нали сме едно семейство. Как да не ходя да гласувам?”, казва Валентина, която упражни правото си на глас.

Освен информация за кандидатите във всяка избирателна секция има видеокамери, с тяхна помощ на специален уебсайт всеки може проследи как върви гласуването.

Самият Владимир Путин също направи своя избор рано сутринта, в  избирателна секция в Руската академия на науките. На въпроса какъв процент от получените гласове за себе си ще смята за успех, отговори:

„Всеки процент, който ще ми даде правото да изпълнявам конституционните правомощия на президент на Руската федерация”, заяви Владимир Путин.

Освен информация за кандидатите във всяка избирателна секция има видеокамери, с тяхна помощ на специален уебсайт всеки може проследи как върви гласуването.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.