Проблемът е от миналата година, а все още не е разрешен

Протест на земеделците в един от най-плодородните краища на България - "Златията" в област Монтана. Още миналата година собствениците на земи и земеделските производители там се вдигнаха на бунт, че две фирми наемат земите им, без тяхното знание и съгласие. Проблемът все още не е разрешен, няма и обещаните законодателни промени.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Роднински връзки и в земеделието? (ВИДЕО)

Притесненията, от една страна, са на земеделските производители, а от друга – на собствениците на земи, защото вече близо 8500 декара са наети от две фирми – на баща и син, без те да са се срещали със собствениците.

ЗЕМЕДЕЛЦИ НА ПРОТЕСТ: Блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още от лятото на миналата година земеделците от монтанската община Вълчедръм са установили, че фирма от друго населено място е сключила договори за земята, която обработват. Собствениците на земите заявиха, че никой не ги е потърсил, за да сключи договор и не разбират как площите им вече са отдадени под наем на човек, който изобщо не са срещали.

Ще бъдат ли заграбени хиляди декари земя с вратичка в закона? (ВИДЕО)

Тогава им беше обещано от омбудсмана да се инициират законови промени и така да се спре наемането на земя без знанието на собственика.

Представители на фирмата, наемаща земите на хората в региона, каза, че всичко е законно и нямат притеснения относно сключените договори.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ ЗА ЗЕМИТЕ В ДОБРУДЖА: Реалните преговори започват във вторник

Исканията на хората са да се обявят за нищожни договорите. Искат и окончателно да бъдат приети проумените в Закона за собствеността и използването на земеделските земи.

От областната служба по земеделие обясниха, че законът е минал на първо четене и в момента е в Комисията по земеделие към НС. Има изготвен доклад и уверения, че до края на април той ще бъде в пленарната зала. Изчистват се някои текстове и се очаква проблемите на земеделците да бъдат решени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.