Тя впечатлява със своите близо 2000 квадратни метра добре запазени мозайки

Голямата базилика в Пловдив на крачка от влизане в списъка на ЮНЕСКО. Храмът е смятан за един от най-големите на територията на Византийска империя и впечатлява със своите близо 2000 квадратни метра добре запазени мозайки и до днес.

Базиликата се намира в центъра на града и е почти изцяло разкрита от археолозите. Базиликата няма аналог в света. Тя е била една от най-мащабните сгради на територията на някогашната Византийска империя. Разкрита  е през 80-те години по време на реконструкция на централната градска част. Датира от IV век сл. Хр. Боила е проучвана частично, а преди две години археолозите започват работа отново.

Пловдив кандидатства за ЮНЕСКО с Голямата базилика (ВИДЕО)

„Половината от централния и северния кораб са разкрити. Те са изцяло покрити с двуслоен мозаечен под. Двата слоя датират от двата строителни периода на базиликата – 4-6 в сл. Хр. Имаме над 2000 квадратни метра мозайка на терен и още 800 метра, която беше отделена от терена и предстои да се върне в новопостроената защитна сграда върху обекта. Върху горния слой под има изобразени много птици”, заяви за „Здравей, България” Елена Канкарева, ръководител на реставрационните дейности.

„Серийният обект епископска базилика и римското мозаечно наследство е официален кандидат за списъка за защитените обекти на ЮНЕСКО. Очакваме да бъдем вписани към края на 2019 и началото на 2020 година”, коментира Александър Държиков, зам.-кмет по култура и туризъм в Община Пловдив.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.