Защо от ГЕРБ отправиха обвинение и какво отговарят от БСП?

След скандала по време на Консултативния съвет при президента, в парламента продължава сблъсъкът между управляващи и опозиция. Спорът е следният: опитва ли се Румен Радев да отклони страната ни от нейния евроатлантически път. 

КСНС започнал със скандал, завърши с обща декларация

Позицията на ЕС е, че ударите срещу Сирия са в отговор на режима на Башар Асад, който недопустимо използва химическо оръжие срещу собствения си народ. Позицията на Русия обаче е, че действията на САЩ, Великобритания и Франция са предпоставка за ескалация на конфликта не само в близкоизточната държава, но и в целия свят. 

Радев след КСНС: Националната сигурност е изправена пред нови предизвикателства (ВИДЕО)

Според Цветан Цветанов с вчерашната си проектодекларация президентът недвусмислено е избрал втората позиция - тази на Москва. БСП, както и самият Радев, категорично отхвърлиха това обвинение и определиха позицията като "умерена" и "конструктивна". 

КСНС: Лидерите обсъждат заплахите пред сигурността на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

"В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО. Тези координирани действия между БСП и президентската институция, както и всички тези послания, изказвания и коментари през последните година и няколко месеца, определено мога да кажа, че нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, каквото имахме преди избора на Радев за президент на страната", коментира Цветанов.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Най-лесният начин да окарикатурим европейската идея е това тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да ги разбират", отвърна Радев.

Президентът упрекна властта в лицемерие. Защото точно в сферата на отбраната и сигурността обещавали едно, а вършели друго. 

"Не е достатъчно само да рецитираш, че това е нашият евроатлантически път, но да бъдеш лоялен към тези съюзници", каза Радев.

И натърти, че в декларацията му няма нищо невярно или антиевропейско. Така мислят и в БСП. 

"Господин Цветанов няколко пъти вече отправя неприкрити обвинения за държавна измяна. Така че действително трябва да внимава с речника си. Осъждаме всяка употреба на такъв тип оръжие, но тя трябва да бъде доказана", заяви Крум Зарков от БСП.

Червените обмислят дали да не дадат заместник-председателя на ГЕРБ под съд за думите, че заедно с държавния глава саботират членството ни в Евросъюза и НАТО. Цветанов обаче се похвали с подкрепата на Бойко Борисов, както и с тази на ДПС. 

"Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството, за политиката на държавата", каза той.

От ДПС подминаха комплимента с мълчание, но се усъмниха в искрения евроатлантизъм на ГЕРБ. 

"Те твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици", каза председателят на ДПС за ГЕРБ.  В случая ДПС визира Атака и лидера им Волен Сидеров, който е на посещение в Крим. Там той заявил, че полуостровът не е анексиран и окупиран от Русия - позиция също в драстичен разрез с европейската. 

"ГЕРБ са длъжни да отговорят на този въпрос", подчерта Карадайъ. На този въпрос не пожелаха да отговорят дори партньорите на Атака в рамките на Обединените патриоти.

"Не знам какво е казал и какви изявления е направил г-н Сидеров, но в крайна сметка всеки гражданин и политик има право на свое мнение", изрази мнението си военният министър. 
Според Красимир Каракачанов цялата сага с декларацията на президента всъщност е много шум за нищо, защото в крайна сметка проектът бил коригиран. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.