Той обяви, че страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания

Северна Корея обяви, че спира ядрените и ракетни опити. Изненадващата новина дойде на фона на подготовката за среща на севернокорейския лидер Ким Чен Ун с президентите на Южна Корея и на Съединените щати.

Реакции след новината за предстоящата среща между Тръмп и Ким Чен-Ун

Извършеният в края на ноември миналата година тест на междуконтинентална балистична ракета изправи света на нокти. Това беше пореден етап от ескалацията на напрежението и размяната на войнствени реплики между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Пет месеца по-късно Северна Корея възприема коренно различен подход.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Тръмп прие покана за преговори с Ким Чен-Ун

Севернокорейският лидер обяви, че страната му затваря своя полигон за ядрени изпитания, спира тестовете и прекратява изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Ким Чен Ун каза, че страната няма нужда от повече ядрени и ракетни опити, защото е изпълнила целта да разработи ядрени оръжия.

Извънредно: Северна Корея готова да се откаже от ядрените опити

На заседание на Централния комитет на управляващата партия е било взето решение и за промени в областта на икономиката.

Скандални разкрития излязоха за лидерите на Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства изявлението на севернокорейския лидер и написа в Twitter, че това е много добра новина за Северна Корея и за света. Американският президент заяви, че очаква с нетърпение подготвяната за юни среща на върха.

Южная Корея приветства заявлението на КНДР за прекратяване на ядрените изпитания и смята, че това ще създаде положителни условия за успешното провеждане на междукорейската среща и срещата между КНДР и САЩ.

„Решението на КНДР говори за значителен прогрес за яденото разоръжаване на Корейския полуостров“, отбелязва се в заявлението на президентската администрация в Сеул. 

Японският премиер Шиндзо Абе също приветства заявлението на КНДР.

„Това е придвижване напред. Приветствам това“, заяви Абе.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера обаче заяви, че заявлението на КНДР за прекратяване на ядрените изпитания "не е удовлетворително".

"Особено за Япония, след като в заявлението не бе споменато нито за отказ от балистични ракети със среден и малък радиус, нито отказ от ядрено въоръжаване. Това не е достатъчно“, категоричен бе министърът, който е на посещение във Вашингтон.

Онодера отбеляза също, че сега не е време международната общност да отслабва натиска върху КНДР. 

„В случая със Северна Корея виждате, че Съветът за сигурност успя да действа единно и да наложи санкции. Страната беше изолирана, но сега е готова да преговаря”, заяви посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли. Москва също приветства решението на Северна Корея и прикани Вашингтон и Сеул да ограничат военните действия в региона.  Великобритания и Австралия подчертаха, че това е една положителна първа стъпка към пълното премахване на ядреното оръжие в региона.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.