Каква ще е съдбата й след завръщането й в България?

Крава се превърна в нарушител на границата. Животното избягало от България в Сърбия, а когато собственикът му се опитал да го върне обратно, властите поискали кравата Пенка да бъде умъртвена.

Седмица след като изгубил една от кравите си, Иван получил обаждане от сръбската полиция – казали му, че Пенка е намерена в Босилеград. Познали я по ушната марка. И Иван отишъл да си я прибере. На границата обаче му забранили да я върне в страната и извикали ветеринарните власти.

ТЕМАТА "МИГРАЦИЯ": Премиерът обсъди проблемите с представители на ЕС

„Тази крава, след като е излезла от България и от ЕС, независимо защо, трябва да бъде умъртвена. Дадоха ми срок, днес или утре да бъде кравата умъртвена. Аз им казах, че който дойде да я умъртви, ще го гръмна тук, ето, казвам го официално”, казва Иван Харалампиев.

От Агенцията за безопасност на храните отричат да са издавали заповед за умъртвяването на кравата. Признаха обаче, че работят по случая. И добавиха, че при влизане на животно от държава извън ЕС, контролът е засилен.

Пенка е бременна и сега, в очакване на съдбата си, е отделена от стадото. Според ветеринари, данни за опасни зарази по животните в Сърбия няма.

Снимките по границата ни с Турция – официално забранени

„Няма как да разчитаме че една крава разбира кое е в ЕС и кое е извън ЕС, това е просто инцидент, нормално е да се случи в един пограничен район”, коментира д-р Марина Иванова от Организацията за защита на животните „Четири лапи”.

А собственикът на животното твърди, че бягството в Сърбия било заснето от граничните полицаи.

От „Гранична полиция” обясниха, че полицаите първо успели да отблъснат кравата и тя не преминала границата. След минути обаче се завърнала в галоп и униформените нямали друг избор освен да се отдръпнат. Така Пенка излязла зад граница.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.