За 40 дни в Монтанско са изстреляни повече ракети, отколкото през цялата минала година

Рекордно количество ракети  за градушки са изстреляни заради бурите в последния месец. Само за по-опасните облаци са пуснати над 6500 снаряда, или два пъти повече от миналата година.

„Много ми е хубаво лозето, ако не падне градушка, ще се запази”, казва Анна Гамизова.

Зеленчуковата градина на Анна от монтанското село Ерден е плод на денонощните й грижи и труд. Но, когато се съберат облаци се надява да не падне голяма градушка и унищожи реколтата й.

„Това са природни бедствия, винаги ги е имало и ще продължава да ги има, но да се надяваме, че Господ е милостив и някъде ще пропусне”, добавя Анна Гамизова.

КОД: ДЪЖДОВНО: Очакват ли се още опасни валежи?

Над село Ерден се намира една от ракетните площадки в страната. В момента ракетострелецът разполага с 21 градобитни ракети на своята площадка. Само в неделя за няколко минути към облаците е пуснал 17 ракети.

„На минута можем да стреляме по една ракета и 21 може да ги свършим за 21 минути. Но можем и с тези ракети да изкараме целия сезон. Ако няма град и облаци, есента ще си ги издадем по опис и ще стоят в складовата база”, обяснява Петър Петков - служител на ракетна площадка.

Само за 40 дни Петър и колегите му са изстреляли  от площадката над 60 ракети. А за цялата минала година са пуснали към облаците само 10.

„Ако ние не си вършим работата, щеше да вали много по-страшно и пораженията щяха да са много по-големи. Показателно е там, където няма защита, какви градушки падат в момента”, обяснява Румен Ангелов – директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в Монтана.

За момента във всички площадки в страната има доставени ракети, а при нужда ще бъдат закупени и доставени нови.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.