"Споразумението със Скопие препълни чашата", заяви опозиционният лидер Кирякос Мицотакис

Споразумението между министър-председателите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за разрешаване на спора за името може да бъде провалено. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството заради несъгласие с постигнатото с Македония споразумение, коментира скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от "Фокус".

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Борисов: Президентът Георге Иванов знае, че искаме Македония да влезе в ЕС и НАТО

„Споразумението със Скопие препълни чашата. Договорът Ципрас-Заев е лоша сделка. Приемането на македонския език и идентичност е неприемливо национално предателство. При тези обстоятелства и поради липсата на необходимата легитимност от страна на правителството, „Нова демокрация“ стартира процедура за вот на недоверие“, заяви Мицотакис. Изслушването по въпроса е насрочено за 18 часа в гръцко време и трябва да приключи до полунощ в събота. С това Ципрас няма да може да обясни споразумението на депутатите, което беше насрочено за утре сутринта. Процедурният правилник обаче предвижда, по искане на правителството, да се съкрати срокът за разискване и гласуване.

Каква трябва да е позицията на България по предложението за име на Македония?

От друга страна, „бетонирането на македонската нация“ със съгласието на Гърция, както твърди премиерът Заев, няма да се прилага за правителството на Гърция. Алексис Ципрас заяви, че никога няма да признае македонската нация, и ще използва термина „славяномакедонци“. Той обаче добави, че не може да забрани на съседите да се самоопределят като македонци. Той оцени сделката като историческа и добави, че Гърция не иска „Версайско споразумение“ и да унижава съседите си, но се опитва да реши проблема, като зачита чувствителността и достойнството на отсрещната страна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.