71 % от шофьорите карат по-бързо от разрешената скорост

93% от катастрофите на пътя са станали заради човешка грешка, показват данни на европейската комисия.  Това е и една от причините  за първи път у нас да бъде изготвен индекс за безопасно шофиране. Според данните в него 71 % от шофьорите карат по-бързо от разрешената скорост. Повече от половината водачи рязко натискат спирачка, за да избегнат автомобила пред тях, а 42% изпреварват на забранено място.

Шофьорите у нас се смятат за добри, карат с „половин око”

В България 66% от шофьорите са мъже, а 34 на сто са жените зад волана. Тези данни потвърждават според експертите нуждата от промени. Една от идеите е в шофьорските курсове да има част за обучение за екстремно шофиране.  За целта държавата обмисля изграждането на специални полигони или закупуването на симулатори, които да пресъздават  различни екстремни ситуации на пътя.  

„Младите водачи не могат да управляват добре автомобила при рискови ситуации - хлъзгав път например, в самия курс на учение водачът трудно може да попадне в такава ситуация”, каза Дамян Войновски от ИА „Автомобилна администрация”.

Ограничението по двулентов път във Франция намалява с 10 км/ч.

„Трябва да признаем, че хората грешат поради това, че се разсейват. Тези, които нарушават сериозно трябва да знаят, че на пътя грешките не прощават”, заяви Алекси Кисяков от Държавната комисия за безопасност на пътя.

„В някои от по-натоварените участъци като София се оказва, че  мъжете са много по-толерантни на пътя от жените”, обясни Мария Ботева от отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.