Българското председателство предложи Скопие и Тирана да започнат преговори

Съдбоносен ден за бъдещето на  Македония и Албания. Двете страни очакват покана за членство в ЕС.

Българското председателство предложи Скопие и Тирана да започнат преговори. Но дали всички европейски държави ще се съгласят - това трябва да стане ясно днес.

Българското председателство оправда очакванията на Скопие и Тирана и сложи на масата предложение външните министри да дадат зелена светлина за начало на преговори.

Георге Иванов не подписа Договора за името

Гърция също представи ключов документ, с който оттегля своите възражения, които бяха пречка за Македония не само за елитния клуб на Европа, но и за НАТО.

Но ключови държави като Франция, Германия и Холандия смятат, че поканата за Европейския съюз може и да почака.

Македонският външен министър: Подкрепете ни за ЕС и ще ви изпратим свежи домати

„И двете страни направиха прогрес, но не достатъчно и още не е моментът за покана и не може да игнорирам този факт. Искаме да видим повече трайни постижения за спазване на върховенството на закона и борбата с корупцията. Някой ден, надявам се, не знам кога, те ще са готови за покана. Но не сега”, заяви Стеф Блок, външен министър на Холандия.

„Българското председателство на Евросъюза е отлично и има нашата подкрепа. Мисля, че благодарение на това председателство, направихме много важни стъпки по отношение на политиката на Европейския съюз за Западните Балкани”, коментира Никос Коцияс, министър на външните работи на Гърция.

Днес е ключов ден и за спора между Полша и Брюксел. ЕС започва процедура за замразяване на правото на глас на Варшава заради върховенството на закона.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.