" Недостатък е това, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджаско", каза инж. Дамян Илиев

Чумата по животните е доказана при нас и същите проби са изпратени във Франция и те са потвърдили нашия резултат. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни, предаде Агенция „Фокус“.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Умъртвиха над 3000 животни в засегнатите райони (ВИДЕО)

Д-р Дамянов уточни, че пробите, взети у нас, доказващи чума по животните, са изпратени във Франция, където е бил доказан същия резултат. По думите му по принцип това е достатъчно, но са изпратени още 400 проби.

"Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско са ограничителни по отношение на движение на животни. По отношение на продукция и в зоните, които има огнища, там се предприемат мерки за евтаназия на стадата, в които има установено огнище“, каза ижн. Илиев. 

Жива верига посрещна ветеринарите, евтаназиращи животни в Странджанско (ВИДЕО)

 Недостатък е това, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджаско. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни.

„Надявам се, срещата ви с нас да внесе повече яснота за ситуацията в България, мерките, които сме предприели и реакциите на много хора. „Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък“, каза инж. Илиев. По думите му БАБХ непрекъснато си мислят за това, какво трябва да правят и изпускат нещата в медиите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.