За нас няма съмнения дали има чума или не, категорични са от Агенцията

През цялото време всяка заповед за евтаназия е придружавана с протоколите от лабораторните изследвания. За нас няма съмнения дали има чума или не. За това сме предприели и съответните мерки.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, предаде БГНЕС.

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е причина за чумата

Илиев взе участие в свикания извънреден Председателски съвет, където информира председателите на парламентарните групи за действията на агенцията, които са предприети за ограничавана на разпространените на чумата по дребните преживни животни, регистрирана в района на Странджа.

Извънреден председателски съвет в НС заради чумата

Д-р Дамян Илиев потвърди, че групата от европейски експерти вече е пристигнала на място и прави анализ на това дали действията на българските институциите са достатъчно адекватни и ефективни за справяне с възникналата ситуация.

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция

Той коментира и общественото недоволство срещу взетите мерки, а именно евтаназията на здрави животни в засегнатите от болестта територии. „Надявам се да успеем да спрем възможността чумата да се разпространи в страната. Ако минем към други мерки, например ваксинация, нещата стават много по-сложни от икономическа гледна точка. Санкциите, които в момента са наложени на общините, тогава ще бъдат наложени за по-дълго време – 2-3 години. Възможно е да бъдат не на общинско ниво, а на областно, недай Боже и на територията на цялата страна“, подчерта изпълнителният директор на БАБХ.

Според д-р Дамян Илиев започването на ваксинация крие и рискове на страната ни да бъдат наложени ограничения за търговия заради заболяването. 

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.