Действали са по сигнал за "тревожна" санитарна ситуация

Френската полиция изчисти територия, заемана от около 450 судански и еритрейски мигранти в парк в западния град Нант, където са били на палатки повече от месец.

Регионалните власти заявиха, че 455 души са били прогонени от територията по време на операцията. Полицията е действала по сигнал за "тревожна" санитарна ситуация в лагера, където са забелязани плъхове и някои от мигрантите са хванали краста.

В Нант, град в Бретан, където живеят 300 000 души, заявленията за убежище са скочили с 28% за една година, като тази тенденция се забелязва в повечето големи френски регионални градове.

Служителите разглеждат случаите на мигрантите, изгонени от лагера в центъра на града.

Регионалните власти заявиха, че ще настанят "най-уязвимите" и тнуждаещите се от убежище "колкото е възможно по-скоро", но предупредиха, че съоръжения са "препълнени".

За миналата седмица са открити само 100 места в приюти за спешно настаняване в целия регион. "Това означава, че най-малко 300 души ще спят на улицата тази вечер, без палатки", каза Франсоа Прохасон, член на местна група за помощ на мигрантите. "Те просто ще отидат някъде другаде, в друг парк и нищо няма да бъде решено", каза той. Регионалните власти заявиха, че мигрантите, които "не могат да претендират за убежище или законно пребиваване или които са поискали убежище в друга държава-членка на Европейския съюз, ще бъдат помолени да напуснат страната".

Правителството на президента Еманюел Макрон се опитва да прокара в парламента нов закон за имиграцията, който да ускори процесите, свързани с получаване на убежище и депортиране.

Франция получи рекордните 100 000 заявления за предоставяне на убежище през миналата година, въпреки че общият брой, навлизащ в Европа през опасните средиземноморски маршрути, рязко спадна в сравнение със своя връх през 2015 г.