Ще бъдат информирани за опасността от чума по дребните преживни животни

Извънредни срещи с животновъдите в Хасковско. Стопаните ще бъдат информирани за опасността от чума по дребните преживни животни.

За семейство Христови от харманлийското село Българин овцевъдството е единствен поминък. В момента гледат над 700 животни. Семейството не може дори да си представи чумата да стигне до тяхната ферма.

Евтаназираха стадото на баба Дора от Шарково

Стопаните в Харманлийско вече са притеснени и не допускат никой във фермите си без предпазни средства.

„Много хора я карат на майтап малко работата и се политизират нещата. Смятам, че ако наистина има такива огнища, по този начин се действа, друг начин няма”, коментира Румен Христов.

Сега семейството строи нови сгради по европейски проект. Там ще гледат нови 200 животни.

„Ако болестта плъзне в цяла България, това означава да ликвидират цялото овцевъдство и то вече няма да се възстанови”, коментира Павлина Христова.

За да запознаят животновъдите с опасността, от областната администрация в Хасково организират срещи с тях по места. Обясняват им, че заболяването не е опасно за хора, но води до големи икономически загуби

„Като съседна на Турция област има голяма опасност”, коментира д-р Стефка Здравкова, зам.-областен управител на Хасково.

Препоръките са по никакъв начин да не се допуска във фермите да попаднат хора или предмети, които са били в засегнатите от болестта райони.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.