В операцията са участвали пожарникари и общински полицаи

„Точно до Мати е имало много туристи, когато избухват пожарите. С нареждане на кмета на Атина, спасителните екипи са евакуирали 800 души за 3 часа. Тези хора са получили заповед и веднага са изпратили Общинската полиция, за да евакуира хората. В случая в Мати не са направили нищо, което е знак за некадърни средни кадри”, заяви в студиото на „Здравей, България” икономистът Евангелос Карафотакис.

СЛЕД ДВА ДНИ ПОЖАРИ В ГЪРЦИЯ: 76 жертви и над 164 пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В населените места, където все още няма изградена система за ранно предупреждение на населението за природни бедствия, отговорността е на кметовете и на органите за местно самоуправление”, коментира Венцислав Станков, президент на Синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”.

Създадоха сайт, в който да се вписват изчезналите при пожарите в Гърция

По думите му, високите температури и силният вятър в района са предпоставки за бързо развитие на пожарите.

Посланикът ни в Гърция: Получихме обаждания от българи, които имат проблеми с придвижването

„Пожарите, които са горели в областта Атика през последните 20-25 години унищожиха около 90% от горите в района. Всяко лято стават пожари. Това, което наблюдаваме, е абсолютна липса на отговорност на средните кадри. Гражданите също нямат никаква отговорност към природата. Всички тези изгорели постройки липсват в кадастъра”, каза още икономистът Евангелос Карафотакис.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.