Докога ще продължат високите температури?

У нас дъждовете продължават, а в Западна и Северна Европа - рекордни жеги. Във Великобротания чакат най-високата температура на всички времена. Очаква се живакът в термометрите да надхвърли досегашния рекорд за Острова от 38,5 градуса. Проблеми създава жегата още във Франция, Германия, Белгия, Холандия и Швейцария.

Европейската космическа агенция публикува кадри, които показват как Европа се задушава от необичайни горещини. Земната повърхност изглежда изпепелена от жарките лъчи на слънцето.

Времето е любимата тема на британците. Пословнични са с оплакванията си от непрестанния дъжд. Сега пак се оплакват, само че от жаркото слънце.

„Трудно е да се спи нощем. И пътуването към работа е неприятно”, оплака се Ракел Хетерингтън, счетоводител от Лондон.

Според метеоролозите, има 30-процентов шанс да бъде постигнат нов температурен рекорд. Преди 15 години е измерена най-високата засега температура от 38,5 градуса.

Горещините в Япония са взели най-малко 15 жертви

Налагат се и някои ограничения. Влаковете от метрото, които минават на открито, се движат по-бавно, заради възможно огъване на линиите от жегата.

От проблеми с жегите се оплакват и във Франция. Необичайно в Париж днес измериха 38 градуса. 18 департамента в северната част на страната са обявили предупредително кодове за опасно за здравето време.

„Не е лесно, особено когато пътуваш с деца. Те не могат да заспят от жегата. Купихме вентилатори, пием повече вода и дори стояхме в един фонтан”, разказа Маржори, туристка от Франция.

А жегата в Германия донесе неочаквани приходи за някои. Голямата бирена индустрия отбелязва скок в продажбите.

„Бира има, но не достигат бутилките. Търсенето е толкова голямо, че клиентите не ги връщат достатъчно бързо. Започнахме кампания във Facebook с молба да предават амбалажа”, обясни Мориц Фиге, собственик на пивоварна.

Заведенията също имат повече клиенти, които търсят спасение от жегата.

„Обичам бира. Пия през всички сезони, но в горещ ден като този е особено подходящо”, каза Луиза, клиентка на бирария.

Горещата вълна продължава вече няколко дни, но пикът е днес и утре. Температурите са значително по-високи от нормалното дори в огромент район от Испания до Скандинавския полуостров.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.