Процедурата е прецедент и ще бъде задействана за първи път

Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино. Процедурата е прецедент и ще бъде задействана за първи път. Причината е отказ на информация за изразходването на средства при възстановяване на селото, след експлозията.

ДЕЛОТО "ХИТРИНО": Показаха печката и пробойната, предизвикали взрива

Почти две години, след инцидента в Хитрино, все още има хора, живеещи във фургони и неремонтирани покриви. Критериите кои къщи да бъдат ремонтирани и как остават неясни. Няма разбивка за стойността на извършените строителни дейности. Хората нямат копия от договорите и количествено-стойностните сметки, въпреки че трябва да имат екземпляр.

ХИТРИНО ГОДИНА СЛЕД ВЗРИВА: Ще останат ли хора без домове?

Справка по договорите за строителство на нови къщи показва, че цената на квадратен метър на постройките, финансирани с пари от държавата, излиза около 2 000 лв. Според заместник-кмета на Хитрино тази цена е актуална навсякъде. Само днес в изнесената приемна на омбудсмана са внесени над 100 жалби от жители на Хитрино.

ДЕЛОТО "ХИТРИНО": В съда разпитват стрелочниците

"Жалбите са за извършване на ремонтни дейности в обекти, които нямат нужда от това. Например дограми са поставени на необитаеми сгради, както и други злоупотреби", заяви омбудсманът Мая Манолова.

Въпреки парите и обещанията, все още има строящи се къщи и недовършени ремонти. По думите на заместник-кмета те ще приключат скоро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.