Редица събития разказват за съхранените традиции

Празниците на Стария Пловдив започнаха с редица изложби в реставрирани възрожденски къщи. Сред събитията са концерти на Небет тепе и творчески работилници, а от четвъртък по ул. "Съборна" започва и Есенният панаир на занаятите. На площад "Централен" е разположена фотоизложба, която е посветена на усилията за съхраняването на Стария град в Пловдив, информира БГНЕС. 

Пловдив празнува годишнина от титлата Европейска столица на културата

Резерватът припомня за традициите от минали времена. В укрепването му участват арх. Христо Пеев, който е автор на концепцията за възстановяване на възрожденските къщи, както и тогавашният кмет Божидар Здравков.

До Освобождението в Стария Пловдив се строят къщи на богати търговци. Днес те са превърнати в музеи и културни средища. По-късно районът запада. Днес той е любимо място на туристите. Живописните улички са това, което го отличава от останалата част на съвременния Пловдив. 

Какви културни събития се очакват в Пловдив през 2019 г.?

До края на седмицата в рамките на програмата "По трихълмието на времето" в къщите на Стария Пловдив може да се видят изложбите "Икебана - богатство на изразяване"; "В духа на старата бохема" - картини на Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Йоан Левиев и Христо Стефанов; "Грубата нежност" - бижута, малка пластика и скулптура, арменски ръкоделия, макраме, етнографски изложби.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.