Случката стана известна от публикация във Facebook

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата. Областната дирекция на МВР в Пазарджик е разпоредила проверка по случая с преминаващите през прелеза деца. 

До дни двете жени ще получат и дисциплинарно наказание, съобщи за "Дарик" директорката на училището Юлия Трионджиева. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

ПРИ ПРИБЛИЖАВАЩ ВЛАК: Ученици минават през жп релси, подканвани от учителки (ВИДЕО)

Група ученици от първи и втори клас от Основно училище "Неофит Рилски" във Велинград пресича жп линията, след като всички сигнализации за идващ влак са направени. Групата е водена от две учителки и след като се вижда приближаването на самия влак, едната от тях спира част от учениците до линията. Това е заснето в любителското видео от вчера, а обяснението, което преподавателките са дали, разказа директорката на школото Юлия Трионджиева.

"Обясниха, че след като са наближили прелеза, не са видели влакът да идва и съответно част от децата са пресекли линията. Децата, като са чули звуковия сигнал на влака, и са изпаднали в някаква паника, макар че те са малки и при всяка една ситуация, дори при спъване на човек изпадат в такова състояние. Но съответно учителките са реагирали адекватно на тяхното поведение и се вижда, че са разделени на групички в присъствието на по една от учителките", каза Трионджиева.

Те са на работа днес, а до дни ще стане ясно кое от трите наказания ще им бъде наложено - забележа, предупреждение за уволнение или уволнение. Най-вероятно третият вариант няма да се случи, тъй като не е имало реално опасност за живота на децата, смята директорът на училището.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.