Мащабната акция ще продължи два месеца

Държавата влиза във всички данъчни складове за алкохол у нас. При мащабната акция ще бъдат проверени всички производители. Заради открити нарушения вече са запечатани частично два винпрома - в село Славянци, Сунгурларско и в Поморие.

Проверката на Агенция Митници започва в началото на седмицата и ще продължи два месеца. Общият брой на данъчните складове в страната е 165. До момента са проверени 6 от тях - в Поморие, село Славянци, Свиленград, Търговище, Ловеч и Долна Баня. Запечатани за 48 часа заради нередности са два от тях. Единият е този в Поморие, пред който сме в момента. Митничарите откриват няколко нерегистрирани крана, за които се предполага, че могат да бъдат използвани за незаконно извеждане на алкохол.

Крановете са открити в зоната за дестилерия.

Горанов: Нелегален кран е инсталиран след лицензирането на завода на „Винпром Карнобат“

 „Колегите намират няколко крана без измервателни устройства и без да са отчетени - биха могли да бъдат извеждани от данъчния склад нерегламентирано. Крановете са поставени без знанието на агенция митници”, каза зам.-директорът на Агенция „Митници” Юлиян Мирков.

От ръководството са категорични, че няма нарушение на закона.

 „Принципно прословутите кранчета те са конструктивно монтирани от производотеля на колоните, така че те стоят от 15 години. // Митницата е идвала многократно на проверки, запечатвала е други кранчета, но никой по никакъв начин не е обръщал внимание на тези кранове”, казва изпълнителният директор Йордан Панайотов.

А те служили за дестилацията на ракиите, твърдят технолозите.

„Понеже сме пломбирани, по друг начин няма как да направим достъпа и се извършва с тази тръбичка (показва) къде да бъде самото изтичане. За да определим в кой момент вече текат се определя единствено от това запечатаното прословуто кранче, което се оказа проблемно”,обясни технологът Христо Янков. Проверката обаче установява и други нарушения.

От Агенция „Митници” показаха видео от фабриките в района на Карнобат

„В едно от помещенията колегите констатират наличие на опаковки , 5-литрови пластмасови туби пълни с мента и ракия. Нетипично е алкохолът да се намира в тези бутилки”, каза Мирков.

„Това са туби, които са намерени и не сме ги и крили, намерени са в корпуса, в помещение до бъчва, която се е разтекла и е разлята в туби, за да не се загуби цялата течност. Не е изнесено от данъчния склад, не е нарушение и те го знаят много добре”, обясни Панайотов.

Бизнесменът Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Другият запечатан за 48 часа винпром е този в село Славянци - след извършен експеримент на средствата за измерване и контрол на данните, митничарите установяват, че измервателният уред отчита движение на акцизен продукт, но не натрупва информация за количеството му. На практика уредът не предава данни към Агенция „Митници", а това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и без заплатен акциз.

„Не са избрани тези лица просто , за да им бъде съсипан бизнесът, не се стремим към това, категорично няма да бъде оставен нито един обект! Всички ще бъдат проверени”, заяви Юлиян Мирков.

След пълното приключване на проверките в двата склада с открити нарушения може да се стигне и до отнемане на лиценз, категорични са от Агенцията.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Десислава Георгиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.