Темата коментират политолозите Първан Симеонов и доц. Стойчо Стойчев

Това правителство рискува да се превърне в един мегавариант на кабинета „Орешарски” – за всяко нещо да става драма и да има протести под прозорците. Това заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Първан Симеонов.

„Не знам колко дълго и колко ефективно може да бъде подобно управление. Ако преди известно време мислех, че шансовете мандатът да бъде изкаран напълно са 70-30, сега ми изглеждат 50-50. Всичко се превръща в проблем. Големият проблем на Валери Симеонов е,  че той много вярва в това, което мисли и много държи да казва това, което мисли, дори когато не е вярно”, добави той.

Патриотите се събират на спешен Коалиционен съвет

Политологът беше категоричен, че е нормално в такава ситуация да се понесе политическата цена. Според Симеонов е парадокс , че малките партии в коалицията са по-защитени от спечелилата като първа политическа партия. „Борисов по този начин губи най-важното си качество – да е началник”, поясни анализаторът.

Вероятно Валери Симеонов ще се опита да направи някакви контрапротести, прогнозира Първан Симеонов: „И вероято и премиерът на това се надява, защото на премиера не му се минава пак през онази процедура. За онези трима министри, които бяха негови, какво стана, а представете си сега какво ще стане. Това може да повлече надолу всичко, може да отвори кутията на Пандора и вероятно и премиерът стиска палци Симеонов да успее да си реши въпроса сам”.

Протести в София и страната с искане на оставката на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Той отхвърли хипотезата, че външни влияния се опитват да разклатят коалицията.

 „Не виждам кой външен фактор, ще тръгне сега да сваля това правителство. Просто няма логика, но не винаги всичко в политиката е логика.  Обективни предпоставки това правителство да падне няма ,но субективни не липсват”, заключи Симеонов.

Борисов: Ако поискам оставката на Симеонов, ще се "счупи" коалицията (ВИДЕО)

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че няма изнанада в поведението на Валери Симеонов.

„Няма нищо изненадващо нито  в поведението на вицепремиера Симеонов, който действа като едно дете, оставено без родителски надзор и грижи и постепенно ескалира неговата детинщина с блъскането на хора през границите, мина се през други неща, за да се стигне до това меко казано неуместно изказване. Въпросът е доколко българските граждани могат да търпят такъв тип поведение на най-високо политическо ниво”, посочи той.

СИДЕРОВ СРЕЩУ СИМЕОНОВ: Докъде ще стигне напрежението? (ВИДЕО)

Доц. Стойчев обясни, че конструкцията на правителството има предвидени механизми в парламента, които да компенсират едно евентуално оттегляне  на една от формациите в малката коалиция: „Борисов трудно владее емоциите си. От Абу Даби той изглеждаше искрено ядосан. Към момента смятам, че се обмислят ватрианти, в които Валери Симеонов и НФСБ ще напуснат управляващото мнозинство. Разбира се, първият буфер, който да гарантира оставането на власт на кабинета, е Марешки с партия „Воля”. Следващият буфер е една неформална подкрепа на ДПС, от която към момнета ГЕРБ се пази, защото това е доста електорално непрестижно. Оказва се така,  че вече е доста по-елелкторално непрестижно вече да си във формална зависимост от Валери Симеонов и неговите своеволни поведения, отколкото дори да си в неформална независимост от ДПС”, обясни доц. Стойчо Стойчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.