872 машини са почиствали пътищата в страната

Стотици тирове и автобуси са стояли блокирани на главния път София-Варна през вчерашния ден. Целият участък между Севлиево и Велико Търново е бил заледен. Очаква се с падането на температурите днес да се образуват поледици. Най-много сняг вчера е паднал в Монтана. Снежната покривка там е достигнала 27 см. 

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението по Троянския проход и прохода "Превала“ е ограничено за МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. 

Тази нощ са работили над 800 машини за почистването на пътищата в страната. Пълният капацитет е над 3000 машини. Това каза в ефира на „Здравей, България” инж. Михаил Рашков, „Поддържане на пътната инфраструктура”, АПИ.

„Обстановката в Северна България е нормална. Имаме проблеми в Североизточна България заради силния вятър и снегонавяванията”, обясни той.

Натоварено е движението по републиканската пътна мрежа в Североизточна България. Проблемен е и участъка на магистрала „Тракия” при Ихтиман. „Да се кара с внимание и спокойствие, без да имат ангажименти към останалите участници в движението”, призова инж. Рашков.

В Северозапада, повече от 12 часа няколко населени места са без електричество. Хора с малки деца се оплакват, че стоят на тъмно и студено, без да знаят кога ще бъде възстановен тока. А температурите в региона на Монтана паднаха под нулата. Прекъснато е електричеството на 5 села в област Монтана. 

"Нямаме ток от сряда в 20.30 часа. 20 см сняг ги затрудни, а при 50 см какво ще правим? Увиваме се с три завивки, за да е топло. Искат да се отопляваме на ток, а ток няма, ако забавим сметката - ЧЕЗ го спират. Сега къде са ЧЕЗ", споделя жител на село Крапчене останало без ток.  От ЧЕЗ уверяват до 12 часа днес ще дойде електричеството. Причината за прекъсването му са паднали дървета и скъсани проводници. 

Граничният пункт при Кайнарджа край Силистра е затворен заради обявения жълт код вчера от румънската метеорологична администрация. Очакванията са в област Калараш да има снегонавявания и обилни снеговалежи. От Гранична полиция обявиха, че фериботните обстановки на Свищов-Зимнич, на Никопол няма да работят, а тази на Оряхово ще работи само през светлата част на деня. Пътят Русе-Бяла, Русе-Силистра, Русе- Разград е отворена за движение. Ситиуацията е нормална, почистено е до асфалт. 

Студ сковава България

Възстановено е движението за МПС над 12 т по път ll -71 Силистра-Добрич.

Възстановено е движението за леки автомобили по път III-9901 Синеморец – Резово. Река Велека беше заляла пътя, което наложи временното ограничение на движението.

Временно движението на МПС над 3,5 тона по път I-2 Шумен – Разград в участъка от Белокопитово до Разград е ограничено поради нулева видимост.  Обходният маршрут е по път II-49 Разград – Търговище – път I-4 Търговище – Шумен.

Ограничено е движението и в двете посоки по път III-2904 Дуранкулак – Кардам за всички МПС поради снегонавявания. Пътят беше непроходим за почти цялото денонощие.

През нощта във всички райони на Столична община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини са на терен, като са обработвани трасетата на обществения транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове и частично вътрешно квартални улици. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Обработена е и Южната дъга на Столичен околовръстен път, както и общински пътища от републиканската пътна мрежа в районите Кремиковци и Панчарево.

На планината Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване на пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

В момента във връзка с продължаващия снеговалеж се извършват обработки в южни райони като "Младост", "Изток", "Витоша" и други.

В момента всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути.

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на четири сигнали за паднали на пътното платно клони на дървета.

Репортер: Николай Василковски, 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.