От катерици, попаднали в тоалетни чинии, до заклещени кучета и кози

Игриви домашни питомци и диви търсачи на силни усещания държаха изправени "на нокти" и през изминалата година служителите на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните във Великобритания. От катерици, попаднали в тоалетни чинии, до заклещени кучета и кози, организацията предлага поглед към най-странните си спасителни акции, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Целта на дружеството е да покаже, че освен всекидневните прояви на жестокост и небрежност, грижата за благото на животните има и своя забавна страна. Спасяването на бедстващи диви и домашни животинки нерядко поставя служителите в ситуации, в които им се налага да сдържат смеха си, докато вършат работата си.

Нов фонд ще се бори за спасяването на лъвовете в Африка

Служителят на дружеството Антъни Джойнс се сблъсква с нелеката задача да измъкне йоркширски териер на име Ринго Стар, успял да заклещи главата си в дървен телевизионен шкаф. След като собствените им усилия да го отърват от капана не дават резултат, се налага стопаните на 8-месечното кутре да се обърнат за помощ към организацията. С ловкост и растително масло служителят успява да освободи заклещеното куче.

Ястреб се скри в такси от урагана "Харви" (ВИДЕО)

Любопитството отвежда сива катерица до студентска квартира в Южен Лондон. Изследвайки помещенията, животинчето в крайна сметка се озовава в тоалетната чиния. От мокрия капан го освобождава служителка на RSPCA, успяла да го подмами извън нея с дръжката на подочистачка. След като е изсушена старателно, катерицата е върната в естествената й среда. 

Още един акт на любопитство завършва със заклещване, наложило намеса на служители на дружеството. Инцидентът отново се разиграва в Лондон. В случая в капана на захвърлена автомобилна гума попада лисиче. То изпада в паника и се налага спасителите да действат бързо. Съвестен гражданин и любител на животните осигурява смазка - олио за готвене. Благодарение на навременното съдействие лисичето е освободено невредимо. 

Друга любопитна лисица за кратко влиза в ролята на градинска декорация, след като успява да се заклещи в дървена решетка за увивни растения. Начинът, по който животното се е хванало в необичайния капан, всъщност улеснява служителя на RSPCA Карл Марстън да го улови и впоследствие освободи.

Това, което би трябвало да е спокойна закуска, се превръща в критична ситуация за мъж от Шефилд, открил в кутия си със зърнена закуска близо еднометров царевичен смок. Към момента на появата на служителите на RSPCA, влечугото вече се приплъзнало в съдомиялната машина. Изваждането на смока протича безпроблемно. Най-уплашен в цялата ситуация се оказва домакинът, тъй като последното нещо, което е очаквал да открие в кухнята си, е змия. 

В опит да се спаси от студа премръзнала котка попада в хотел в Лутън и незнайно как успява да "заседне" между две автоматични врати. Служителите на хотела наричат писаната Лени и се обаждат за помощ в RSPCA. На място пристига Кейт Райт, която бързо освобождава заклещената котка.

ЕВАКУАЦИЯ: Екип на NOVA засне как спасяват редки животни от Алепо (ВИДЕО)

Друга представителка на котешкото семейство, водена от желанието да открие уединено местенце за кротка дрямка, попада в дом в Бристол, където успява да се заклещи в механизма на разтегателен диван. За щастие стопанинът на писаната разполага с необходимите инструменти за разглобяване на мебелта и съдейства на служителя на RSPCA за освобождаването на питомката му.

Крадлив язовец, примамен от аромата на зрели сочни сливи, катерейки се към целта си в градина в Лондон, успява да се подхлъзне и да попадне в примката на клоните на дървото с пострадал крак. Висящото стресирано животно е освободено от служител на RSPCA. 

Търсач на силни усещания от вида Мунтджаки (лаещ елен) съумява да слиса очевидци и спасители, след като опитът му да се покатери на покрива на гараж в Бедуърт завършва със заклещване с главата надолу между гаражната стена и тази на съседната къща. Пространството е толкова тясно, че животното не може да помръдне и на сантиметър. 

Давайки лош пример на отрочето си, коза успява да заклещи главата си между прътовете на метална ограда. На мястото на инцидента, разиграл се в Стоктън он Тийс, след подаден сигнал от съвестни очевидци, се отзовава служителката на RSPCA Емили Уелч, която безпроблемно освобождава стресираното животно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.