Вицепремиерът отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова

"Много ясно е определено кое е държавна помощ и кое не е. Ако едни средства са дадени през процедура за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това са дадени пари на някой, за да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ". Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на обвиненията на лидера на БСП. Корнелия Нинова обвини управляващите, че са дали „коледен подарък“ под формата на неправомерна държавна помощ на 5 фирми за строителството на магистрали в размер на 1, 350 млрд. лв. Според Нинова тези средства са раздадени „извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, без конкурс или търг“, а лидерът на левицата се закани за това с жалба да бъде сезирана ЕК, предаде БГНЕС.

Томислав Дончев бе категоричен, че това няма да затрудни работата на страната ни с евросредства. „В никаква степен“, заяви Дончев.

„Има категоричен текст в Закона за обществените поръчки за приложимата европейска директива, където детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на ЗОП, но това също е режим в самия закон и няма държавна помощ“, допълни още Дончев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес