Бойните главище влязат на въоръжение в американския боен флот преди края на финансовата 2019 г.

В щата Тексас е започнало производството на ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. За това съобщи Business Insider като се позовава на националното управление за ядрена безопасност на САЩ, цитиран от БГНЕС. В публикацията се отбелязва, че W76-2 е разработена на основата на W76-1, чието предназначение е за американските балистични ракети, базирани на подводниците „Трайдънт“.

10-те ядрени сили на света (СНИМКИ)

По данни на BI бойните глави W76-2 ще влязат на въоръжение в американския боен флот преди края на финансовата 2019 година.

Едновременно с това привържениците на неразпространението на ядрените оръжия и редица демократи в Конгреса са против производството на W76-2.

Миналата година САЩ съобщиха за начало на разработването на перспективно ядрено оръжие с малка мощност. Пентагонът подчерта, че създаването на бойни глави на основата на W76-1 няма да създаде увеличаване на ядрения арсенал, което значи, че такава дейност е в съответствие с поетите от Вашингтон ангажименти за неразпространение на оръжия за масово поражение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.