Разговорът е по искане на Вашингтон

Американският вицепрезидент Майк Пенс се срещна с българския премиер Бойко Борисов по настояване на Вашингтон. Разговорът се проведе в Мюнхен, където продължава конференцията по сигурността. 

Изпращаме предложение до САЩ за доставка на нови изтребители

"Майк Пенс на първо място каза, че България е един изключителен партньор. Благодари за работата на специалните ни служби, както и за това, че сме подкрепили Хуан Гуайдо на Венецуела Хуан Гуайдо. Говорихме и за търговските отношения – двойно по-големи са американските инвестиции в България през изминалия период", каза Борисов след срещата.

Той добави, че разговорите за доставката на нови изтребители за България ще се водят официално. В петък в Мюнхен военният министър Красимир Каракачанов разговаря с представителите на американската фирма.

"Единственото, което Майк Пенс каза по този въпрос, беше, че синът му лети с F-35", заяви Борисов.

А преди началото на срещата по тази тема министър-председателят коментира: „Това, което говорят сега с „Локхийд Мартин”, е т.н. допълнителна помощ или какво още да се изгради. Първите две цели - ремонт, при положение че се подпише договор. Те си говорят по принцип. Аз не съм се виждал с тях. Нищо не очаквам, когато се видят, ще кажа. Да взема да кажа нещо, той после да ме опровергава, все пак е вицепрезидент на Щатите. Той иска срещата, не аз".

По време на разговора с Борисов американският вицепрезидент поръчал на своя екип до края на годината да дойде у нас, за да посети някои от летищата или базите, където има войници на САЩ.

​Двамата политици обсъдили и постигнатото по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

След разговора с Пенс Борисов обобщи най-важното и от другите срещи, които проведе в събота в столицата на германската федерална провинция.

"С еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер говорихме защо трябва да се случи българският хъб „Балкан". Това не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса – да мине "Турски поток" и да стане газов хъб "Балкан". Искаме да имаме това, което имаме към момента“, каза Борисов.

Той изтъкна огромната подкрепа за България, която е засвидетелствал баварският премиер Маркус Зьодер. Той казал, че ще посети страната ни през май и се съгласил, че България се нуждае от допълнителна финансова подкрепа във връзка с охраната на границата.

По отношение на ситуацията в Черноморския регион премиерът Борисов заяви, че трябва да се консолидираме, да сме единни в отбранителните си способности, да увеличаваме парите за отбрана и сигурност, но и да водим максимално добър диалог с Русия и Китай.

Борисов добави, че предстои посещение у нас и на руския му колега.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.