Председателят на парламента изпрати писмо до лидера на социалистите Корнелия Нинова

Заплатите на депутатите станаха повод за пореден сблъсък между ГЕРБ и БСП. Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че въпреки отказа от възнаграждения, депутатите от левицата  ще получават 1/3 от заплатата си, както предвижда правилникът.

Обмислят санкции за отсъстващите депутати от БСП (ВИДЕО)

След като Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на парламента, че депутатите на БСП се отказват от заплатите, служебните автомобили и командировъчните, сагата за депутатската надница придоби нови измерения. Цвета Караянчева отговори на писмото с писмо. И в кулоарите обяви:

„Въпреки нареждането на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание, на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни”, заяви Караянчева.

Часове по-късно реакцията на социалистите не закъсня. Парите за командировъчни били взети от червените депутати преди БСП да гласува решението да напусне парламента.

„Това, че те в понеделник и вторник са си ползвали командировъчните не е укоримо. От сряда нататък никой не ползва никакви пари от парламента”, заяви Нинова.

В четвъртък стана ясно, че по правилник депутатите взимат 1/3 от заплатата си, дори и при отсъствия от пленарните заседания. Това обаче можело да се промени само с промяна в правилника.

„И се надявам парламентарната група на БСП и г-жа Нинова това да го знаят и да са го прочели”, заяви Караянчева.

ДПС настъпи ГЕРБ, като напомни, че през 2013 г. те нямат спомен управляващите да са правили предложения за санкциониране на депутатите, и подкрепиха действията на БСП .

„Това е един легален политически инструмент за правене на политика. И напускането на залата, напускането на парламента, участието в комисии”, заяви Мистафа Карадайъ от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.