Венецуелската армията влезе в сблъсък с хора, настояващи да бъде допусната хуманитарна помощ

Сблъсъци и много ранени във Венецуела. Армията спря опитите на опозицията да вкара в страната камиони с чуждестранна хуманитарна помощ. В безредиците бяха убити двама души, а повече от 300 бяха ранени.

 Заради помощта, която Колумбия оказа на опозицията, президентът Николас Мадуро обяви, че Венецуела прекъсва дипломатическите отношения със своите съседи.

Качен на един от камионите с хуманитарна помощ, лидерът на опозицията Хуан Гуайдо поведе опита стоките да бъдат вкарани във Венецуела от Колумбия. Това не стана, след като армията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да спре кервана и да разпръсне хората, които опитаха да пробият блокадата на пътя.

Николас Мадуро прекъсна дипломатически отношения с Колумбия

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Поне един от камионите с хуманитарна помощ изгоря, като двете страни се обвиниха взаимно кой го е подпалил. Според лекари в Колумбия, 300 души са били ранени, някои от които сериозно.

"След инцидентите призовавам доброволците да изтеглят товарните автомобили и да не се излагат на допълнителна агресия", каза президентът на Колумбия Иван Дуке.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гуайдо отново призова войниците, които преграждат пътя, да спрат да се подчиняват на заповедите на своите командири и да пропуснат камионите. Според Колумбия, около 60 войници от армията и Националната гвардия са последвали призива на опозицията и са дезертирали в Колумбия. Повечето, обаче, останаха по постовете си.

А президентът Николас Мадуро, който разпореди блокирането на хуманитарната помощ, отново я нарече "американска маневра", от която Венецуела не се нуждае. Мадуро обяви, че Венецуела къса връзките с Колумбия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Търпението ни се изчерпа. Не можем да продължаваме да търпим от територията на Колумбия да бъдат организирани атаки срещу Венецуела. Реших да прекъснем всякакви дипломатически връзки с фашисткото правителство на Колумбия. Всичките им посланици и дипломати трябва да напуснат страната в следващите 24 часа", заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци имаше и на границата на Венецуела с Бразилия. Там също опитаха да вкарат камиони с чуждестранна помощ в страната, но бяха спрени от войници. Съобщава се за двама убити и употреба на бойни патрони от армията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.